top of page

Άρης Γαβριηλίδης

συγγραφέας-εικαστικός

"Νοσταλγώντας την δεκαετία του '50"

Λίγα λόγια για το έργο

 

Δεκαετία του '50.

Η Ελλάδα έχοντας μόλις βγει από μια κατοχή και έναν εμφύλιο σπαραγμό, προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της, να ορθοποδήσει, να προκόψει. Μέρες δύσκολες και μαγικές συνάμα. Αυτή τη μαγεία αναβιώνει ο Άρης Γαβριηλίδης με την γλαφυρή γραφή του, κάνοντας βουτιές στη θάλασσα των αναμνήσεων. Από εκείνη την εποχή, αναθυμάται τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα: τα γιατροπορέματα, τα παιδικά παιχνίδια, το γλυκό της μαμάς, τα θαλάσσια μπάνια, το τραμ, το ραδιόφωνο και 70 ακόμη θέματα που θα συγκινήσουν τον αναγνώστη.

Αυτοέκδοση, 217 σελίδες μεγάλου σχήματος (17 x 24 εκατ.) και 200 φωτογραφίες της εποχής.

Ιδανικό δώρο για φίλους, γονείς και παππουδογιαγιάδες.

Τιμή: 15,οο €

ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
στα βιβλιοπωλεία:

«Αιγηίς» Βασ. Γεωργίου 11, κέντρο Πειραιά ημιώροφος

«Γραφίδα» Ι. Χαιρέτα & Ελ. Βενιζέλου 188,

Κερατσίνι

 

«Ιλιάς» Ξάνθου 36 & Π. Φύσσα, Κερατσίνι

 

«Χρυσό φτερό» Λ. Ειρήνης 129, Πέραμα Πειραιάς

 

«Τοξότης» Αγ. Παντελεήμωνος & Αναπαύσεως, Δραπετσώνα

 

«Σπόρος» Δροσίνη 7, Κηφισιά

 

«Πολύπλευρο» Κ. Βάρναλη 25, Ν. Ερυθραία

και από τον συγγραφέα

τηλ. 6944 536 395 ή

e-mail: aris@arisgavriilidis.gr,

με αποστολή ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ, χωρίς επιβάρυνση για ταχυδρομικά τέλη.

50.png
50.png
50.png

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

 

Βασίλης Γεωργιάδης: Ο Άρης, «νοσταλγώντας» ποιεί εξαίρετα εικονογραφήματα με τρόπο πνευματώδη και διασκεδαστικό, ακραιφνής εικονογράφος της ρέουσας πραγματικότητας μιας δύσκολης αλλά και όμορφης δεκαετίας. Σπινθηροβόλος παρατηρητής μιας ζωής αξέχαστης, ιχνογράφος ενός απαράμιλλου αφηγήματος μιας νιότης διαρκούς και αρυτίδωτης που σταθερά-για όλους εμάς που την ζήσαμε- με τον χρόνο εντός μας «αγιοποιείται»…Άρης, σε ευγνωμονούμε για το χαμόγελο που μας χάρισες, επιβάτες εφήβους μας όρισες στο τρενάκι της Νοσταλγίας σου. (Αποσπάσματα από την παρουσίασή του στον Διόνυσο, την 13η Ιανουαρίου, 2019).

 

Μητροπέτρος Παναγιώτης: Και ευτυχώς που υπάρχει ο Άρης Γαβριηλίδης και ζωγραφίζει με λέξεις τον πίνακα εκείνης της δύσκολης αλλά περήφανης δεκαετίας του ’50…Χάνει όποιος δεν το διαβάσει.

 

Σωτήρης Τριανταφυλλίδης: Διαβάζοντας κάθε κεφάλαιό του συλλαμβάνεις τον εαυτό σου παρόντα σε μια γωνιά του πλάνου, να βλέπει, να αφουγκράζεται και να μυρίζει το περιβάλλον, που πολύ παραστατικά προσεγγίζει ο Άρης με μεγάλη ευαισθησία. Το βιβλίο είναι μία τόσο όμορφη, ζωντανή και ποιητικά γραμμένη περιγραφή της καθημερινότητας του ’50, που και τα 77 κεφάλαιά του φέρνουν στη θύμηση περιστατικά που και εσύ στη γειτονιά σου είχες ζήσει. Aλλά και άλλα που είχες ξεχάσει και αισθάνεσαι μεγάλη χαρά και γλυκιά νοσταλγία που ξανάρχονται στη μνήμη σου. Κοντά τους αναβιώνουν και πολλά προσωπικά σου περιστατικά συμπληρώνοντας έτσι το παζλ της δικής σου ζωής.Άρη, εκφράζοντας την προσωπική ταπεινή μου γνώμη θεωρώ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ τη βιωματική νέα σου δημιουργία! Συγχαρητήρια!

 

Ευάγγελος Βουδούρης: Άρη,κατόρθωσες να με κάνεις να ξεχάσω τον, "ελληνικό",  που μόλις μου είχε σερβίρει η γυναίκα μου, να τον πιώ κρύο, μέσα στην απορρόφηση του βιβλίου σου, φίλε μου. Πολύ γλαφυρός. Μπράβο.

 

Μαρίνα Μητροπέτρου: Tαξιδέψαμε στα παιδικά μας χρόνια, στις υπέροχες γειτονιές μας.

 

Γιώργος Ροδάκης: Κάθε σελίδα είναι κομμάτι από την ζωή μας. Για να θυμόμαστε με νοσταλγία τη νιότη μας οι μεγαλύτεροι και να μάθουν πώς ζήσαμε οι νεότεροι. Δεν λείπει σχεδόν τίποτα.

 

Γιάννης Σωτ. ΓκανάσοςΠάρα πολύ ευχάριστες αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων, ασχέτως και αν δεν τις ζήσαμε στην συγκεκριμένη περιοχή, είναι τόσο παρόμοιες και γοητευτικές. Κυρίως όμως η νοσταλγία μιας άλλης εποχής, της εποχής της νεότητάς μας.

 

Βασίλειος ΚωνσταντόπουλοςΚαλογραμμένο με πάρα-πάρα πολλές θύμισες! Συγχαρητήρια και βάλεμπροστά την δεκαετία του ’60!

 

Σπυριδούλα Ιωαννίδου-ΡήγαΒάλσαμο ψυχής!Πόσο παραστατικά τα περιγράφεις!

 

Βέτα Φικάρδου-Κανακάκη: Ενα υπέροχο βιβλίο που κάθε μία και κάθε ένας από εμάς θα αναγνωρίσει σίγουρα κάτι από τα παιδικά του χρόνια !

 

Πόπη Φραγκούλη-Νεζερίτη: Το βιβλίο σου το διαβάζει ο Κώστας ("το ρουφάει"). Του αρέσει πολύ ο τρόπος παρουσίασης. Βλέπει μέσα τον εαυτό του.

 

Ελένη Συρίγου: Όταν διάβαζα στο βιβλίο,μου ήρθαν τόσες αναμνήσεις!Τί χρόνια…

 

Χρήστος Κίτσος: Υπέροχο βιβλίο, άψογη γραφή, εξάντληση της εποχής με γλαφυρότητα! Το τέλειωσα διαβάζοντάς το με ενθουσιασμό!

 

Καίτη Σουλιώτη: Το διάβασα και ο ενθουσιασμός μου είναιτεράστιος! Θαυμάζω πόσο ακριβείςείναι οι αναμνήσεις που αποτυπώνεις στο βιβλίο σου! Συγχαρητήρια! Θα δωρίσω από ένα βιβλίο σε φίλους μου από άλλες γειτονιές γεμάτη περηφάνεια για τη δική μας γειτονιά, που μας σημάδεψε θετικά για όλη μας τη ζωή!

 

Άννα Πατρώνη-Μακρή: Κάθε κεφάλαιο του βιβλίου σου κινηματογραφικά πλάνα που πρωταγωνιστούμε εμείς και όλοι οι αγαπημένοι γραφικοί ήρωες της εποχής μας και της γειτονιάς μας!Εύγε σου!

 

Λίντα Πέλλη: Η γραφή είναι πολύ ζωντανή, νοσταλγική και ταυτόχρονα κριτική. Υπάρχει παντού διάχυτο το χιούμορ και ο αυτοσαρκασμός. Η δεκαετία του 50 έμεινε ανεξίτηλη στη μνήμη και όσων δεν είχαν γεννηθεί ακόμη  από τον ελληνικό κινηματογράφο ο οποίος κρατάει ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα της εποχής… Πολύ καλή δουλειά, συγκέντρωση υλικού με μεράκι. Μπράβο Άρη, περιμένουμε το επόμενο βιβλίο σου.

 

Φωτεινή Φραγκούλη: Άρη, σε ευχαριστώ που με ταξίδεψες στην παιδική μου ηλικία αν και έζησα στην επαρχία, όμως τα περισσότερα από αυτά που διάβασα ήταν και δικές μου αναμνήσεις… Το βιβλίο σου μας κάνει να γνωρίζουμε τον εαυτό μας, την ταυτότητά μας… Το βιβλίο σου είναι ένας ανεκτίμητος θησαυρός… Απλότητα στην αφήγηση, στην απόδοση των ηθών, που περιγράφονται με προσοχή και γνώση… Ένα βιβλίο απαραίτητο, ένας κρίκος στην αλυσίδα της ιστορίας μας και μια κατάθεση ψυχής.

 

Γιώργος Φράγκος: Μια αναδρομή στο παρελθόν, στα χρόνια της αθωότητας…Ένα απολαυστικό ανάγνωσμα για κάθε φιλοπερίεργο και φιλίστορα αναγνώστη. Ωραίες ιστορίες, που μάζευε χρόνια ο συγγραφέας και μας ταξίδεψε σε άλλες εποχές. Το να πηγαίνεις πίσω στο χρόνο έχει και αυτό την γοητεία του για εμάς τους μεγαλυτέρους. Στο κάτω-κάτω, νιώσαμε λίγο νεότεροι.

bottom of page