Άρης Γαβριηλίδης
συγγραφέας-εικαστικός
Ο Δεσπότης μας Νικόλαος
Σήμερα που γράφω αυτό το άρθρο ανακοινώθηκε η εκλογή του Θηβών Ιερωνύμου ως νέου Αρχιεπισκόπου. Το χριστεπώνυμο πλήθος στηρίζει πολλές ελπίδες στο πρόσωπο του για το καλό της εκκλησίας και της κοινωνίας.
Ανάμεσα στα ονόματα των υποψηφίων που, είχαν, στην αρχή τουλάχιστον, ανεπίσημα ακουστεί, ήταν και του Νικολάου, μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής ο οποίος έχει ορισθεί και τοποτηρητής της μητροπόλεως Αττικής, ύστερα από την έκπτωση του Παντελεήμονος για τα γνωστά σκάνδαλα. Με αυτήν την ιδιότητα, το λοιπόν, είναι και ο δικός μας Δεσπότης, αφού ο Διόνυσος υπάγεται στη μητρόπολη Αττικής.
O Σεβασμιώτατος Νικόλαος Χατζηνικολάου, 54 ετών, σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στράτευση και μετά Harvard και M.I.T. όπου πήρε Master και διδακτορικό ενώ διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης της NASA. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Harvard και M.I.T. και στις Ιατρικές Σχολές του Πανεπιστημίου Κρήτης και Αθηνών.
Σπούδασε Θεολογία στην Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστόνη και ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε διευθυντής του Κέντρου Βιοϊατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας και πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Εκάρη μοναχός στις 18 Μαρτίου 1989, την επομένη χειροτονήθηκε διάκονος και σε λίγους μήνες πρεσβύτερος. Αργότερα μόνασε στην Σιμωνόπετρα του Αγίου Όρους. Από το 1990 έως και το 2004 ήταν εφημέριος στο αγιορείτικο Μετόχι της Αναλήψεως στο Βύρωνα. Η ανακήρυξή του ως μητροπολίτη ήταν άριστη και θεάρεστη πράξη
Είδα τον Σεβασμιώτατο, τις προάλλες, σε τηλεοπτική συνέντευξη σε κρατικό κανάλι. Εντυπωσιάστηκα τόσο πολύ από την μορφή, την απλότητα αλλά, κυρίως, τον λόγο του που μαγνητοσκόπησα την εκπομπή για να εντρυφώ στο πνεύμα του όποτε χρειασθώ. Είναι ο αντίποδας κάποιων άλλων ιεραρχών βουτηγμένων στα σκάνδαλα, των οποίων την συμπεριφορά είχε καυτηριάσει και ο Παπα-Μάρκος μας με δημοσίευμά του στον τοπικό τύπο.
Σταχυολογώ κάποιες ρήσεις του από αυτή την εκπομπή: «Εγώ βρήκα τον Θεό στην ευτυχία μου, την οποία δεν άντεχα. Στην επιτυχία μου, η οποία δεν με γέμιζε κι ήθελα το παραπάνω». «Ο Θεός γίνεται άνθρωπος για να μπορεί ο άνθρωπος να μπολιαστεί με θεϊκή διάσταση. Αυτό είναι εμπειρία ζωής. Κι αυτό είναι η μεγάλη πρόκληση. Μια στιγμή μιας τέτοιας αποκάλυψης αξίζει περισσότερο από την μεγαλύτερη επιστημονική ανακάλυψη». «Αν Θεός σημαίνει αυτή η εκκλησία της χλιδής, της πρόκλησης, της σκληροκαρδίας, της υποκρισίας, της προβολής, της ρηχότητος, της αρρωστημένης αντίληψης, εγώ τον απορρίπτω». «Η έλλειψη αυθεντικού λόγου είναι το πρόβλημα. Τα μυστήριά μας έχουν γίνει τελετές. Ο γάμος έχει εκκοσμικευθεί. Ο θρησκευτικός γάμος είναι πολιτικός με θρησκευτικό κερασάκι. Δεν έχει πνεύμα».
Θα μπορούσε κανείς να σκεφθεί ιδανικότερο μητροπολίτη; Ευχής έργο θα ήταν μια ομιλία του στον Διόνυσο για να τον γνωρίσουμε καλλίτερα και να γευθούμε την σοφία του. Ας τον «εκμεταλλευτούμε» όσο τον έχουμε ποιμενάρχη γιατί μια τέτοια φωτεινή προσωπικότητα είναι προορισμένη για ακόμη ανώτερα αξιώματα. Κάποιοι μιλάνε για Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Γιατί όχι;
2/2008