top of page

Άρης Γαβριηλίδης

συγγραφέας-εικαστικός

Ο  άξιος ποιμήν

Για την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου έχω γράψει σε παλαιότερο άρθρο. Σήμερα αιθάνομαι την ανάγκη να γράψω δυο λόγια για τον ιερουργό της. Κι αυτό το πράττω αφού υπερνίκησα πολλούς ενδοιασμούς μου, φοβούμενος μη θιγεί η ταπεινοφροσύνη του σεβάσμιου γέροντα. Πρυτάνευσε όμως η ιδέα ότι τα φωτεινά παραδείγματα πρέπει να μην κρύβονται αλλά και η βεβαιότητα ότι τις σκέψεις αυτές συμμερίζονται όλοι οι συντοπίτες μας.

Όποιος τον γνωρίσει αιχμαλωτίζεται από το πρόσωπό του. Εκπέμπει καλωσύνη, πραότητα, καρτερικότητα, σεμνότητα, σοφία και, θαρρείς, ένα υπέρκοσμο φως. Και μόνο η ανάμνηση της μορφής του είναι αρκετή για να σε κάνει να αισθανθείς μια εσωτερική γαλήνη. Κάποιος Διονυσιώτης μου έχει εκμυστηρευθεί ότι η αρνητική άποψη που είχε για την  εκκλησία, πριν έλθει στον Διόνυσο, άλλαξε μόλις τον αντίκρισε και έκτοτε έγινε ένθερμος χριστιανός.

Το φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί, συνεπικουρούμενος από ευλαβείς ενορίτες, είναι σημαντικό και ουσιαστικό. Η σύζυγός μου μου διηγόταν ότι την σταμάτησε στον δρόμο μια νέα μετανάστις. Με δάκρυα στα μάτια τής ζήτησε εργασία γιατί βρισκόταν σε δεινή οικονομική αλλά και οικογενειακή κατάσταση. Η άμεση αντίδρασή μου ήταν να πω στην γυναίκα μου ότι έπρεπε να την στείλει στον ιερέα μας για αρωγή και καθοδήγηση. Μου απάντησε ότι κι εκείνη έτσι ακριβώς σκέφθηκε. Όταν το είπε στην κοπέλλα, εκείνη της έδειξε ένα χαρτί με το όνομά και το τηλέφωνο του παπά μας, που ήδη κάποια άλλη συντροπίτισσα είχε προλάβει να της δώσει πριν από λίγο. Αναφέρω αυτό το μικρό περιστατικό για να καταδείξω ότι, στην συνείδηση όλων μας, ο ιερεύς μας έχει καταγραφεί ως καταφύγιο των κατατρεγμένων.

Στην τέλεση των μυστηρίων ακολουθεί το «δωρεάν ελάβετε, δωρεάν δότε». Ένα Ευχέλαιο στο σπίτι με εκείνον, είναι ξεχωριστή εμπειρία. Ζητεί από όλα τα μέλη της οικογένειας να αναγνώσουν κάποιες περικοπές κάνοντάς τους να αισθάνονται ότι συμμετέχουν ενεργά και οι ίδιοι στην τέλεση του μυστηρίου. 

Η ζωή του είναι λιτή, μοναστική. Δεν τον εμποδίζει όμως να συμμετέχει ενεργά αλλά διακριτικά στην κοινωνική ζωή του Διονύσου. Αρθρογραφεί τακτικά στις τοπικές εφημερίδες, σε θρησκευτικά θέματα, ενώ παρίσταται στις τοπικές δημόσιες εκδηλώσεις ως εκπρόσωπος της εκκλησίας, προσδίδοντας με την παρουσία του ξεχωριστό κύρος.

Ο σεβάσμιος αυτός λευίτης είναι μια πάμφωτη προσωπικότητα. Ενώ οι δημοτικοί άρχοντες, όπως είναι φυσικό, έρχονται και παρέρχονται, εκείνος αποτελεί σταθερή πνευματική αξία για τον τόπο μας. Γι αυτό και πρέπει όλοι μας να τον διαφυλάττουμε, τον ίδιο και την εκκλησία που εκπροσωπεί, από όσους τυχόν προσπαθήσουν να τους εκμεταλλευθούν εμπλέκοντάς τους, ερήμην τους, σε οποιουδήποτε είδους μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Ο Διόνυσος σεμνύνεται για τον άξιο ποιμένα του και προσεύχεται για την υγεία και μακροημέρευσή του, όπως κι εκείνος προσεύχεται για την ευημερία όλων μας. Με την ευκαιρία δε της συμπλήρωσης 20-ετίας, τον περασμένο μήνα, από την  χειροτονήσή του ως ιερέα και τοποθέτησής του στην ενορία μας, ευχόμαστε ο Θεός να του δίνει δύναμη στο έργο του και να μας ποιμαίνει και στην επόμενη 20-ετία.

Κι ύστερα από πολλά-πολλά χρόνια, που ξέρεις; Τα δισ- ή τα τρισ-έγγονά μας, ίσως να λειτουργούνται σε μία εκκλησία του Διονύσου αφιερωμένη στην μνήμη κάποιου τοπικού αγίου.

9/2004

bottom of page