top of page

Άρης Γαβριηλίδης

συγγραφέας-εικαστικός

Μπαχ υπό το φως των κεριών

Ευτύχησα να παρακολουθήσω, την «Εαρινή Συναυλία» με μουσική μπαρόκ, που έγινε το βράδυ της Κυριακής 23 Μαΐου. Την  διοργάνωσε ο Ροταριανός Όμιλος Διονύσου στην ευγενώς προσφερθείσα οικία του ζεύγους Θανάσουλα. Ήταν μια, πραγματικά, μαγευτική βραδυά που μας προσέφερε ο ιδρυθείς το 1984 Μουσικός Όμιλος Διονύσου, που αποτελείται από βιρτουόζους μουσικούς. Την Νίνα Πατρικίδου, βιολί, την Μαρίνα Κισλίτσινα, βιολοντσέλο, την Ninnete Monod και τον Γρηγόρη Θανάσουλα, πλαγίαυλο, την Ελένη Θανάσουλα, τσέμπαλο, τον Ευάγγελο Χριστόπουλο, όμποε, την μεσόφωνο Κατερίνα Ρούσσου, και τον βαρύτονο Νικόλαο Πενέζη.

Η μεγάλη σάλα του σπιτιού που μας φιλοξένησε ήταν κατάμεστη από εκατόν είκοσι, περίπου, Διονυσιώτες, με την τιμητική παρουσία ξένων πρέσβεων και πρεσβειρών. Όταν έσβησαν τα φώτα και άναψαν τα κεριά που φώτιζαν διακριτικά τους μουσικούς, η ατμόσφαιρα έγινε ονειρική. Με τις πρώτες νότες της σονάτας του Μπαχ άρχισε η «μυσταγωγία». Η ξύλινη οροφή της σάλας, που κατασκευάσθηκε έτσι  ειδικά γι αυτό τον σκοπό, αντανακλούσε τους ήχους των οργάνων σε μια ακουστική πανδαισία. Ακολουθώντας το πρόγραμμα, η θεσπέσια μουσική του Μπαχ εναλλασσόταν με την μουσική έμπνευση του Τέλεμαν, του Χάντελ και του Λοκατέλλι. Το πρόγραμμα έκλεισε με την μοναδική εύθυμη καντάτα του Μπαχ με θέμα τον καφφέ, που απέδωσαν έξοχα σε μουσικό διάλογο η μεσόφωνος στο ρόλο της καφφεπότιδος κόρης και ο βαρύτονος στον ρόλο του αυστηρού πατέρα της. Εμβόλιμα, ο οικοδεσπότης Γρηγόρης Θανάσουλας προέβαινε σε επεξηγηματικά σχόλια.

Τα φώτα που άναψαν στην συνέχεια σήμαναν την επιστροφή από αυτό το θεσπέσιο μουσικό ταξίδι.
Στην δεξίωση που ακολούθησε, οι παρευρισκόμενοι, με συνοδεία ερυθρού και λευκού οίνου, γεύθηκαν τα θαυμάσια εδέσματα από κατάφορτους περιφερόμενους δίσκους, που είχαν ετοιμάσει «με τα χεράκια τους» κάποιες από τις κυρίες του Ροταριανού.  Όλα τα έσοδα από την εκδήλωση διετέθησαν στο ανθρωπιστικό έργο του Ροταριανού Ομίλου Διονύσου, και συγκεκριμένα στην παροχή τεχνικών μελών ανάπηρων παιδιών από το Ιράκ, θυμάτων του πολέμου.

Και ως ιδέα και ως εκτέλεση, η εκδήλωση ήταν άψογη. Θερμά συγχαρητήρια οφείλονται σε όλους τους συντελεστές της επιτυχίας της, στους μουσικούς, τους οικοδεσπότες και, ιδιαίτερα, στην απερχομένη πρόεδρο του Ροταριανού Ομίλου Διονύσου κ. Ασπασία Μαρτίνη-Βαρδάκα και σε όλες τις κυρίες που την συνέδραμαν.

Καλλιτεχνική εκδήλωση υψηλής ποιότητας όπως αυτή είναι όχι μόνο σπάνια στην εποχή μας και στον τόπο μας αλλά και μοναδική. Γι’ αυτό και η δυνατότητα πραγματοποίησής της είναι μεγάλο προνόμιο για τον Διόνυσο. Ωστόσο, θα ήταν ευχής έργο, χωρίς να γίνεται κατάχρηση της καλής διάθεσης και της φιλοξενίας του ζεύγους Θανάσουλα, τέτοιες εκδηλώσεις να γίνονται, κατά το δυνατόν, συχνότερα και σε ευρύτερο κύκλο. Έτσι, θα δίδεται η ευκαιρία σε περισσότερους Διονυσιώτες να λαμβάνουν μέρος σ’ αυτή την μέθεξη. Τα έσοδα αυτών των εκδηλώσεων θα μπορούσαν να διατίθενται για φιλανθρωπικούς ή πολιτιστικούς σκοπούς, συνδυάζοντας άριστα «το τερπνόν μετά του ωφελίμου».

6/2004

bottom of page